Placki ziemniaczane to jedno z ulubionych dań Polaków. Są tanie i smaczne. Proponuję wersję placków ziemniaczanych z dodatkiem marchewki. Podane z wędzonym łososiem skuszą niejedną osobę, która w trosce o zdrowie, rzadko po nie sięga.
Placki ziemniaczane z marchewką- składniki
- 3 średnie ziemniaki
- 1 marchewka
- 1/2 cebuli
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka startego parmezanu
- 1 łyżkę soku cytryny (dzięki niemu ziemniaki zachowują kolor)
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta czarnego pieprzu
Przepis na placki ziemniaczane z marchewką
Ziemniaki, marchewkę i cebulę trzemy na tarce. U mnie w domu tarło się na tarce z drobnymi oczkami. Ja używam do tego blendera lub Thermomiksa. Miałam okazję, jeść placki ziemniaczane z ziemniaków startych na tarce z grubymi oczkami. Przyznam się, że smakowały wyśmienicie. Decyzję, jak przygotujecie ziemniaki, zostawiam wam. Do startych warzyw dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Smażymy na patelni z rozgrzanym olejem.Placki ziemniaczane z marchewką podajemy z wędzonym łososiem i sałatą, z zaziki lub na słodko z musem jabłkowym.
Jak przechowywać ziemniaki starte na placki ziemniaczane
Starte ziemniaki na placki ziemniaczane możemy przechowywać w lodówce. Aby nie sczerniały, dodajemy soku z połówki cytryny, a wierzch posypujemy cienką warstwą mąki pszennej. Przed smażeniem całość mieszamy.
Dla osób, które pragną ograniczyć spożywanie węglowodanów, zapraszam do zapoznania się z przepisem na placki z cukini. Wyglądem i smakiem są podobne.
Jeśli ktoś nie je potraw smażonych, może upiec w piekarniku zapiekankę ziemniaczaną.
Smacznego!!!
Udostępnij przepis na placki ziemniaczane z marchewką znajomym w mediach społecznościowych.
Dziękuję
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz. Cieszę się, że zainteresował Cię mój artykuł. Pozdrawiam. Barbara Bereżańska