Placki z cukinii


Placki z cukinii smakiem przypominają tradycyjne placki ziemniaczane. Są jednak dużo zdrowsze. Cukinii jest niskokaloryczna oraz lekkostrawna. Zawiera wiele minerałów oraz witamin. Placki z cukinii z dodatkiem dużej ilości świeżego koperku nie są tak ciężkie, jak tradycyjne placki ziemniaczane, chociaż należą do potraw smażonych na oleju. 

Placki z cukinii- składniki

  • 2 duże cukinie
  • 2 cebule
  • Pęczek koperku
  • 2 jaja
  • 2 łyżki mąki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • ¼ (w przybliżeniu) pieprzu czarnego
  • olej do smażenia

Przepis na placki z cukinii

Cukinie trzemy na grubej tarce. Cebulę kroimy w cienkie piórka. Koperek drobno siekamy. Dodajemy jajka, mąkę i przyprawy. Wszystkie składniki mieszamy. Placki z cukinii smażymy, jak placki ziemniaczane. Jedna łyżka ciasta to jeden placuszek. Podajemy z zaziki, sosem czosnkowym lub ze śmietaną zmieszaną z czosnkiem. 
Zapraszam do zapoznania się z przepisem placki ziemniaczane z marchewką.
Smacznego
Udostępnij przepis na placki z cukinii znajomym w mediach społecznościowych.
Dziękuję

Komentarze