Guacamole - pasta z awokado

 Jak zrobić pastę z awokado

Pasta z awokado tzw. guacamole to samo zdrowie. Z dodatkiem ciemnego pieczywa oraz wędzonego łososia dostarczy ci wielu ważnych składników, których potrzebuje twoje ciało. Sposób przygotowania jest dziecinnie prosty.

Jak zrobić pastę z awokado

Przepisy na awokado są rozmaite. Jednak najczęściej awokado spożywamy w postaci guakamole lub w wersji na słodko w postaci kremu czekoladowego z awokado oraz banana.

Składniki na guacamole

  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sok z połowy cytryny (2 łyżki)
  • pieprz i sól do smaku

Przepis na guakamole

Awokado kroimy na pół. Łyżką stołową wybieramy miąższ. Skrapiamy je sokiem z cytryny, aby nie ściemniało, dodajemy oliwę, drobno posiekany czosnek, pieprz i sól do smaku. Rozgniatamy widelcem.

Z czym podajemy guakamole

Guakamole podajemy z pieczywem lub jako dodatek do mięsa oraz ryb. Ja zrobiłam kanapki z pastą z awokado i z wędzonym łososiem. Zamiast łososia świetnie sprawdza się pierś gotowana na parze lub z grilla pokrojona na cienkie plasterki.

Jak długo można przechowywać guacamole

Guakamole najlepiej spożyć zaraz po przyrządzeniu. Jeśli natomiast chcesz przechować je kilka godzin w lodówce, wrzuć do pojemnika pestkę z awokado. W ten sposób zachowa ono swój zielonkawy kolor.

Jadasz awokado? Jeśli tak, to w jakiej postaci?
 
Jeśli podoba ci się przepis na guakamole, udostępnij go proszę swoim znajomym w mediach społecznościowych.

Dziękuję

Komentarze