Gzik z pieczonymi ziemniakami i ze śledziem

jak zrobić gzik do ziemniaków

Gzik z pieczonymi ziemniakami i śledziem to niezwykle smaczna oraz zdrowa potrawa. Gzik to twaróg z dodatkiem gęstej śmietany, szczypiorku oraz rzodkiewki. Świetnie smakuje do chleba. Można go podawać również z ziemniakami w mundurkach. Świetnie pasuje do tego śledź.

Gzik z pieczonymi ziemniakami i śledziem- składniki

(dwie porcje)
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 filety śledzi małosolnych 
  • 100 g twarogu
  • 2 duże łyżki śmietany
  • pęczek rzodkiewki
  • pół pęczka szczypiorku
  • ruccola
  • sól, pieprz
  • ocet, oliwa, odrobina musztardy i miodu
jak zrobić gzik do ziemniaków

Przepis na gzik z ziemniakami i ze śledziem

Ziemniaki gotujemy w mundurkach na parze. Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy pokrojoną rzodkiewkę, drobno posiekany szczypiorek, jogurt, pieprz i sól do smaku. Sałatę myjemy, suszymy, doprawiamy pieprzem, solą, oliwą, octem, miodem i musztardą. Ziemniaki kroimy na pół i smażymy na brązowo na patelni. Nakładamy na nie przygotowany twaróg. Gzik z pieczonymi ziemniakami świetnie pasuje do śledzi. Ziemniaki z gzikiem można podawać również bez śledzi. To świetna przekąska na różnego rodzaju imprezy np. jako dodatek do mięsa grilla. Pyry z gzikiem posmakują każdemu.

Smacznego!

Udostępnij przepis na gzik z pieczonymi ziemniakami znajomym w mediach społecznościowych.

Dziękuję

Komentarze