Morska sałatka z owocami morza oraz rybą


Morska, włoska sałatka jest bogata w substancje odżywcze, minerały oraz witaminy. Dodatek ryby oraz owoców morza to wyjątkowa porcja łatwo przyswajalnego białka. Całości dopełnia sos z miodem oraz musztardą. Kuchnia włoska jest bogata w ryby, owoce morza oraz warzywa. 

Morska włoska sałatka z owocami morza oraz rybą- składniki

Na jedną porcję włoskiej sałatki z owocami morza oraz rybą potrzebujemy:
  • sałata
  • pomidorki koktajlowe
  • ogórek
  • cebula
  • oliwki
  • pieczarki
  • filet z dorsza lub inna ryba
  • 5 krewetek
  • sól, pieprz, czosnek

Sos musztardowo-miodowy do sałatki

Na słodko-kwaśny sos do włoskiej sałatki potrzebujemy:
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki miodu
  • 1/4 łyżeczki musztardy
Dodatkowo potrzebujemy bagietkę oraz masło czosnkowe.

Przepis na włoską sałatkę z owocami morza oraz rybą

Rybę i krewetki przyprawiamy pieprzem, solą oraz czosnkiem. Jeśli jest taka potrzeba, krewetki wcześniej czyścimy. Dodajemy odrobinę oleju i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Warzywa myjemy, kroimy. Z oliwy, miodu, soku z cytryny, musztardy oraz przypraw robimy sos do sałatki. Po wymieszaniu sos powinien być lekko kremowy. Warzywa układamy na talerzu. Rybę pokrojoną w mniejsze kawałki, krewetki i przepołowione pieczarki smażymy na rozgrzanej patelni. Ja używam do tego oleju. Czas smażenia to góra pięć minut. Pokrojoną bagietkę smarujemy masłem czosnkowym. Wkładamy do opiekacza. Polewamy sałatkę sosem. Kładziemy na nią usmażoną rybę, krewetki i pieczarki. Morską, włoską sałatkę podajemy z chrupiącą bagietką. Danie jest na tyle zdrowe oraz sycące, że doskonale zastąpi danie główne. Włoska sałatka z owocami morza oraz rybą świetnie nadaje się nie tylko do obiadu, ale i na kolację. Jest stosunkowo lekka. 

Smacznego

Jak czyścimy krewetki

Krewetki świetnie prezentują się na talerzu z głową. Jeśli nie chcesz spoglądać w oczy krewetki podczas jedzenia, możesz oderwać głowę. Jeśli chcesz ją zostawić, zostawiasz. Na połączeniu tułowia krewetki z głową znajduje się miękka błonka. Aby pozbyć się wnętrzności, użyj cienkiej końcówki łyżeczki do herbaty. Przekłuj nią błonę w kierunku głowy i delikatnie wybierz z niej wnętrzności. Najlepiej rób to pod bieżącą, zimną wodą. Z tułowia będzie wystawać jelito krewetki (długa ciemna nitka). Pociągnij ją delikatnie i wyciągnij w całości. Następnie pozbądź się pancerza. Zacznij od strony brzusznej, rozrywając pancerz na boki. Jeśli zostawiasz głowę, zostaw najlepiej również ogon. Pancerz krewetki składa się z kilku pierścieni. Aby zostawić ogon, rozrywanie pancerza zacznij właśnie od strony ogona, zostawiając jeden pierścień przy ogonie w całości. Ogon bardzo łatwo odejdzie od krewetki podczas jedzenia. Jeśli odrywasz głowę oraz ogon, musisz zwrócić jedynie uwagę na jelito. Ja wyciągam je zawsze od góry krewetki. Jeśli jednak nie uda ci się wyciągnąć go w całości, natnij grzbiet krewetki  wzdłuż i pozbądź się pozostałości jelita. 

Kuchnia śródziemnomorska jest niezwykle zdrowa. Zalecana jest przy nadwadze oraz wielu chorobach cywilizacyjnych. 

Jeśli masz ochotę na inną włoską sałatkę, zapraszam do przepisu włoska sałatka z szynką, żółtym serem i jajkiem.

Komentarze