Masło ziołowo-czosnkowe

masło ziołowe

Masło ziołowo-czosnkowe świetnie sprawdza się na imprezy przy grillu, ale nie tylko. Można je używać na co dzień do pieczywa lub mięsa oraz dodawać do potraw z makaronem, ziemniaków, warzyw, zup. Masło ziołowo-czosnkowe ma uniwersalne zastosowanie.

Masło ziołowo-czosnkowe – składniki

Na masło ziołowo-czosnkowe potrzebujemy następujące składniki:
  • kostka masła
  • 3 ząbki czosnku
  • ulubione zioła (koperek, pietruszka, bazylia, oregano, szczypiorek)
  • sól

Przepis na masło ziołowo-czosnkowe. 

Jak widzicie lista składników jest zabójcza. Czas, jaki jest potrzebny na zrobienie masła ziołowo-czosnkowego to dosłownie kilka minut. Masło należy zostawić w temperaturze pokojowej, aby zmiękło. Zioła myjemy, suszymy i drobno kroimy. Gdy masło zmięknie, dodajemy do niego soli (ja dałam około pół łyżeczki), posiekane zioła oraz czosnek. Wszystko mieszamy. Jeśli ktoś lubi czasochłonne zajęcia, może z masła przy pomocy szprycy zrobić fikuśne kleksiki, które następnie schłodzi lub zamrozi. Gdy stwardnieją, można je przerzucić do pojemnika. Ja formuje nożem na papierze do pieczenia zwykły rulonik, który później z łatwością można pokroić, zawijam go delikatnie i wkładam do lodówki, aby masło czosnkowe stwardniało.

Do czego można używać masła ziołowo-czosnkowego 


Wszyscy znają bagietki ziołowo-czosnkowe, które można kupić w supermarkecie. Otóż taką bagietkę można zrobić samemu. Wystarczy posmarować pokrojone kawałki bagietki masłem i włożyć na kilka minut do opiekacza lub nagrzanego piekarnika. Gotowany ryż lub makaron oraz warzywa z dodatkiem takiego masła smakują sto razy lepiej. No i oczywiście można nim wzbogacić smak mięsa. Szczególnie smak mięsa z grilla. Wystarczy na gorący stek położyć plasterek masełka, które samo się roztopi. Wiosna powoli się zbliża. Proponuję zrobić masło ziołowe samodzielnie i porównać do kupnego. Niebo w gębie ;-)

Smacznego :-)
Udostępnij przepis na masło ziołowo-czosnkowe znajomym w mediach społecznościowych.
Dziękuję

Komentarze