Zupa kolagenowa z kurzych łapek na zdrowe stawy

jak długo gotować kurze łapki
Kurze łapki surowe

Zupa kolagenowa z kurzych łapek ma olbrzymie właściwości prozdrowotne. Ponieważ zawiera naturalny kolagen, zalecana jest przy dolegliwościach tj. ból stawów, strzelanie w kolanach czy też zwichnięcia i złamania. Kurze łapki mogą być używane nie tylko do sporządzenia panaceum na bolące stawy tj. bulion z kurzych łapek. Niezwykle smaczna oraz zdrowa jest również galareta z kurzych łapek. Świetna alternatywa dla kolagenu z kurzych łapek to żelatyna spożywcza. 

Zupa kolagenowa z kurzych łapek – właściwości

Zupa kolagenowa z kurzych łapek ma dobry wpływ na nasze zdrowie:
  • wspiera proces trawienia;
  • ma właściwości przeciwzapalne;
  • zawiera wapń i magnez niezbędny dla zdrowych kości;
  • wzmacnia układ odpornościowy;
  • wzmacnia stawy, zęby, włosy i paznokcie.
Bulion z kurzych łapek może pomóc przy dolegliwościach tj.:
  • przeciekające jelita;
  • nietolerancja pokarmowa;
  • bolące stawy;
  • słaba odporność;
  • zły wygląd skóry, paznokci i włosów.

Przepis na zupę z kurzych łapek

Przepis na zupę z kurzych łapek stosowały już nasze babcie oraz prababcie.

Zupa kolagenowa z kurzych łapek – składniki

Na zupę kolagenową potrzebujemy następujące składniki:
  • 1 kg kurzych łapek
  • 2-3 korzenie pietruszki
  • 2-3 marchewki
  • 1/2 selera
  • kawałek pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4-5 ziela angielskiego
  • pieprz
  • sól
  • 2 łyżki octu jabłkowego
jak długo gotować kurze łapki na wywar kolagenowy na stawy
Gotowane kurze łapki

Przepis na zupę kolagenową z kurzych łapek krok po kroku

Przepis na zupę kolagenową jest bardzo prosty. Gotowanie kurzych łapek potrzebuje jednak dużo czasu. 

Jak ugotować zupę z kurzych łapek? 

Kurze łapki myjemy, warzywa obieramy i kroimy na duże kawałki. Wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Dodajemy przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu. Czy obcinać paznokcie z kurzych łapek przed gotowaniem? Osoby, które miały przyjemność obierania kur z pierza wiedzą, że paznokcie z rapci po sparzeniu wrzątkiem są ściągane podczas obierania drobiu. Nie ma więc potrzeby obcinania wewnętrznej części paznokci, które są czyste. Jeśli jednak komuś ten widok przeszkadza, jak najbardziej może je obciąć. 

Jak długo gotować kurze łapki? 

Kurze łapki należy gotować przez około trzy godziny. Im dłużej gotujemy wywar, tym więcej ważnych substancji odżywczych znajdzie się w bulionie z kurzych rapci. Należy jednak zwrócić uwagę na pochodzenie produktów. Jeśli mamy taką możliwość, drób lub same rapcie najlepiej kupić u zaprzyjaźnionego gospodarza. Na uwagę zasługują także hodowle ekologiczne sprzedające dobrej jakości drób bez antybiotyków.

Jak często pić bulion z kurzych łapek? 

Bulion z kurzych łapek należy spożywać po szklance dziennie. Można używać go do sporządzania wszelkiego rodzaju zup np. zupa krem ze świeżych pomidorów. Bulion możemy gotować w dużych ilościach np. raz na dwa tygodnie. Jak przechowywać wywar z kurzych łapek? Mamy dwie możliwości. Jeśli mamy dużo miejsca w zamrażalce, możemy bulion poporcjować i zamrozić w małych pojemniczkach. Kolejna możliwość to rozlanie bulionu do słoików oraz zagotowanie ich. Dzięki temu bulion przez długi czas będzie nadawał się do spożycia. 

Inne potrawy z kurzych łapek

Niektórzy uwielbiają obgryzać kurze łapki. Jest to jak najbardziej wskazane, aczkolwiek niektórzy mogą mieć z tym pewne problemy. Niestety je się również oczyma. Może pojawić się w głowie blokada przed zjedzeniem tego rarytasu. W takiej sytuacji pomocny może być pomysł, aby zrobić galaretę z kurzych łapek.

Galareta z kurzych łapek – przepis

galareta z kurzych łapek - przepis krok po kroku
Galareta z kurzych łapek

Jak długo gotować kurze łapki na galaretę?

Kurze łapki gotujemy trzy godziny. Po tym czasie czyścimy je z kości. Mięso oraz skóry kroimy na drobne kawałki, zalewamy wywarem. Galareta z kurzych łapek zgęstnieje bez żelatyny i wygląda apetycznie. Smakuje również dobrze. Zwłaszcza jeśli jest się fanem galarety. Witamina C zawarta w cytrynie również ma dobry wpływ na nasze stawy.

A co powiecie na taką wersję kurzych łapek? Kurze łapki w sosie pomidorowym! Można je zaserwować na przepięknej porcelanie. Nie bez powodu mówi się, że je się wzrokiem ;-).

Co zrobić z kurzych łapek
Kurze łapki w sosie pomidorowym

Jadacie kurze łapki? Znacie inne potrawy z dużą zawartością kolagenu? Zupa kolagenowa z kurzych łapek to doskonały sposób na zdrowe kości, stawy, skórę, paznokcie oraz włosy. Jeśli gotowanie kurzych łapek jest dla was zbyt czasochłonne, zapraszamy do zapoznania się z artykułem Jak działa żelatyna na stawy i czy jest skuteczna. Możemy także sięgnąć po suplementy diety na zdrowe kości i stawy.

Wiecie, że na zdrowe stawy oprócz diety wpływa także umiarkowany ruch np. jazda na rowerze stacjonarnym, masaż oraz naprzemienne zimne oraz ciepłe okłady. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w literaturze naukowej. Na rynku dostępne są liczne książki na temat bólu stawów, zapobieganiu oraz leczeniu chorych stawów. 

Zapraszam do zapoznania się z artykułem Przepis na bulion wołowy i 3 niemieckie dodatki.  

Komentarze