Żeberka w sosie własnym- składniki
- 1 kg żeberek
- 2-3 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- pół pora
- 2 listki laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- pieprz, sól
- olej do smażenia
- 2 łyżki mąki
- opcjonalnie 100-200 ml białego wina
Żeberka obsmażamy przez kilka minut z dwóch stron na brązowo. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, por, czosnek i przyprawy. Chwilkę dusimy.
Dolewamy 100 ml wina oraz taką ilość wody, aby mięso było całkowicie przykryte. Gotujemy do czasu, aż mięso będzie miękkie - około 1,5 do 2 godzin. Mąkę rozrabiamy z odrobiną wody. Wlewamy do gotującego się wywaru, ciągle mieszając. Wlewamy taką ilość roztworu, aż uzyskamy pożądaną gęstość sosu. Żeberka można podawać z ziemniakami, makaronem lub dowolną kaszą. Żeberka w sosie własnym doskonale smakują z ogórkami kiszonymi, modrą kapustą lub np. z czerwonymi buraczkami.
Smacznego!!! :-)
A ty często sięgasz po żeberka?
Udostępnij przepis na duszone żeberka w sosie własnym znajomym w mediach społecznościowych.
Dziękuję
Moje ulubione są żeberka w miodzie... https://xpil.eu/szwedzki-kucharz-poleca-zeberka-w-miodzie/
OdpowiedzUsuń