Drożdżowe racuchy z jabłkami – składniki
Na drożdżowe racuchy z jabłkami potrzebujemy następujące składniki:- 2 jabłka
- pół szkl. mleka
- 150 g mąki
- 1 jajo
- duża łyżka cukru
- 20 g drożdży
- szczypta soli
- łyżka oleju plus olej do smażenia
Przepis na drożdżowe racuchy z jabłkami
Do lekko ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i szczyptę soli. Mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Dodajemy starte na grubej tarce lub pokrojone w drobną kostkę jabłka. Ciasto odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Następnie smażymy na patelni małe placuszki. Na jeden racuch potrzebna jest jedna stołowa łyżka ciasta. Z tych proporcji wyjdzie od 14 do 16 racuchów. Drożdżowe racuchy z jabłkami podajemy posypane cukrem pudrem i cynamonem. Rewelacyjnie smakuje do tego mus jabłkowy.
Smacznego!!!
Udostępnij przepis na drożdżowe racuchy z jabłkami znajomym w mediach społecznościowych.
Dziękuję
Smacznego!!!
Udostępnij przepis na drożdżowe racuchy z jabłkami znajomym w mediach społecznościowych.
Dziękuję
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz. Cieszę się, że zainteresował Cię mój artykuł. Pozdrawiam. Barbara Bereżańska