Schab gotowany dwa razy po pięć minut

Domowa wędlina


Schab to najzdrowsze mięso z wieprzowiny. Niestety pieczony tradycyjnie jest zazwyczaj suchy i nie każdy go lubi. Jakiś czas temu odkryłam schab gotowany dwa razy po pięć minut. Ta domowa wędlina smakuje rewelacyjnie. Jest aromatyczna oraz soczysta. 

Domowa wędlina- składniki na schab gotowany dwa razy po pięć minut

  • 1 kg schabu bez kości
  • 1 litr wody
  • 3 ząbki czosnku 
  • 3 listki laurowe
  • 5-10 ziarenek pieprzu
  • 5-10 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1 czubata łyżka soli

Przepis na schab gotowany dwa razy po pięć minut

Co to jest kassler

Jak przygotować schab? Schab płukamy pod zimną wodą i wkładamy do naczynia z grubym dnem. Dodajemy przyprawy oraz drobno posiekany czosnek.
 
Domowe wędliny

Do litrowego słoika dajemy musztardę oraz majonez. 

Domowe wędliny

Dodajemy pół litra wody, zamykamy słoik i mocno nim wstrząsami, aby składniki dobrze się wymieszały. 


Zawartość słoika wlewamy do garnka.


Dolewamy wody, aby mięso było zakryte w całości. 

Domowe wędliny

Schab w zalewie odstawiamy na dobę do lodówki. Następnie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez pięć minut. Po tym czasie garnek dkładamy z palnika i mięso w zalewie odstawiamy na 12-24 godziny. Po upływie tego czasu ponownie gotujemy schab pięć minut i odstawiamy do wystygnięcia. Po ostygnięciu domowa wędlina nadaję się do spożycia. Schab gotowany dwa razy po pięć minut to świetny dodatek do chleba lub do obiadu.


Smacznego🙂

A wy jak przyrządzacie schab? Moja siostra piecze schab w kożuchu z soli. Jest bardzo soczysty. Być może kiedyś skorzystam z jej przepisu. Jeśli nie wiesz, co zrobić ze schabu, polecam mój przepis na schab gotowany dwa razy po pięć minut

Komentarze