Dolmadakia - greckie gołąbki z liściu winogron Dolmadakia to przepyszna, wykwintna grecka przystawka. Greckie gołąbki w liściach z wingron najczęściej podaje się z sosem holenderskim. Grecy podają dolmadakia z sokiem z cytryny lub z sosem cytrynowo-koperkowym. Sos robi się na wywarze, w którym gotowały się gołąbki w liściach z winogron. Gdzie kupić liście z winogron Liście z winogron Liście z winogron można zamówić w sklepie internetowym. W większych miastach są one dostępne w sklepach z produktami kuchni międzynarodowej. Osoby, które kochają gotować oraz robić przetwory, mogą ukisić liście z winogron samodzielnie. W tym celu należy na wiosnę zebrać świeże, duże liście i ukisić tak. Liście z winogron Liście z winogron układamy jeden na drugim, po czym zwijamy je ciasno w rulon o grubości dużego ogórka. Rulony z liści układamy ciasno w słoikach. Słoiki przygotowujemy w taki sam sposób, jak na ogórki kiszone. Zalewa może być mocno słona. Kiszone liście z winogron (zarówno kupne, jak i