Galareta z kurczaka to świetna przystawka na rodzinne imprezy. Pewnie was zaskoczę, ale w Niemczech galaretę jada się do obiadu. Tzw. Sülze z wieprzowiny jest niemieckim przysmakiem, który podaje się ze smażonymi ziemniakami. Galareta z drobiu- składniki cały kurczak 2 marchewki 1/4 selera 1 cebula 2 ząbki czosnku 6 jaj groszek (opcjonalnie) 2-3 listki laurowe 3-4 ziarenka ziela angielskiego 2 żelatyny (na 2 litry wywaru) sól, pieprz Przepis na galaretę z kurczaka Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy wodą. Gdy zacznie się gotować, zbieramy pianę, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, marchew, seler i przypieczoną na suchej patelni cebulę oraz czosnek. Gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy sól. W międzyczasie gotujemy jaja na twardo. Z wywaru wyciągamy mięso. Doprawiamy wywar pieprzem oraz solą. Mięso kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy pieprzem i solą. Do naczynia/ pojemników wkładam ugotowane jaja, marchew z wywaru, ewentualnie groszek. Na to uk