Przejdź do głównej zawartości

Posty

Syllogomania - patologiczne zbieractwo

Patologiczne zbieractwo Patologiczne zbieractwo tzw. syllogomania ma miejsce wtedy, gdy osoba gromadzi rzeczy w nadmiarze - często są to przedmioty bezużyteczne. Od 2013 roku zbieractwo posiada status choroby. Choroba zbieracza może mieć początek we wczesnej młodości - w wieku 12-13 lat. Zbieractwo nasila się z każdą dekadą. Po pięćdziesiątym roku życia zbieractwo bywa bardzo widoczne. Często nie pozwala ono zbieraczowi na normlane funkcjonowanie. Niejednokrotnie idzie ono w parze z zaburzeniami takimi jak nerwica lękowa, depresja, otępienie, czy schizofrenia. Jakie są przyczyny syllogomanii Przyczyny syllogomanii mogą być różne. Oprócz predyspozycji na rozwój choroby zbieracza może mieć również duży wstrząs emocjonalny, jakiego doznał zbieracz np.: utrata bliskiej osoby; rozstanie z partnerem; ciężka choroba; utrata pracy; przejście na emeryturę. Przyczyny zbieractwa to różnego rodzaju, często traumatyczne, przeżycia, które powodują, że nagle całe życie trzeba organizować na nowo. J

Sernik rosa

Sernik rosa to jedno z moich ulubionych ciast. W porównaniu do innych ciast, ma on wiele właściwości odżywczych. Twaróg zawiera bowiem mnóstwo białka, które jest składnikiem budulcowych naszego organizmu.  Sernik rosa- składniki na ciasto 125 g mąki pszennej 1 jajko 60 g masła 15 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sernik rosa- składniki na masę serową 500 g twarogu źółtka z trzech jajek 125 g cukru opakowanie budyniu waniliowego 325 g mleka (przy niemieckim quarku daję 275 g mleka) 60 g oleju Składniki na pianę Szczypta soli 3 białka z jaj 50 g cukru pudru Przepis na sernik rosa Ze składników na ciasto należy zagnieść ciasto. Wkładamy je na godzinę do lodówki. Wykładamy tortownicę papierem. Rozwałkowujemy ciasto i umieszczamy w tortownicy. Ser ucieramy z cukrem oraz z żółtkami. Na koniec dodajemy olej, budyń oraz mleko. Masa jest bardzo płynna, ale zgęstnieje podczas pieczenia. Masę wylewamy na ciasto i pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni. Białka ubijamy ze szczyptą so

Jak zrozumieć demencję?

Wczoraj oglądałam super film na Youtube. Wrzucam tutaj. Polecam. T o sztuka o demencji mówić tak pięknie.  Teepa Snow Model Gems Źródło

Materiały pomocne przy rozmowie sprawdzającej znajomość języka niemieckiego

Przeglądam moje lekcje, by sprawdzić, czego jeszcze nie było. Zaczęłam od pierwszych lekcji i pomyślałam sobie, że wrzucę ponownie linki, by te osoby, które akurat szukają pracy, a niekoniecznie świetnie radzą sobie z językiem niemieckim, mogły sobie je przejrzeć i przygotować się do rozmowy sprawdzającej znajomość języka. Niestety trochę tych lekcji jest, gdyż chciałam wiedzę podawać stopniowo. Uważam, że języka trzeba uczyć się powoli, ale za to dobrze utrwalić podstawowe słówka i zasady gramatyki. Ponieważ jednak z nauką idziecie, jak burza, ja również z czasem rozpędziłam się i powstały lekcje, przez które początkującym być może ciężko przebrnąć. Postanowiłam, że zamiast wklejać linki, wszystkie lekcje, które mogą się przydać podczas sprawdzania języka niemieckiego przez firmę, spiszę w jednej lekcji, abyście nie musieli skakać po całym blogu. Osoby, które je już czytały i opanowały, proszę o wyrozumiałość. Na końcu podam jedynie linki do stron z gramatyką, ale to już racze

Lekcja50 – nauka języka niemieckiego z muzyką

Nauka języka niemieckiego z muzyką Nauka języka niemieckiego nie należy do prostych. Wie to każdy, kto próbuje właśnie opanować język niemiecki. Jak uczyć się języka niemieckiego, aby nauczyć się go szybko oraz dobrze? Nie da się ukryć, że ważna jest nauka gramatyki w języku niemieckim. Jednak równie ważny jest żywy kontakt z językiem. Idealnym sposobem nauki języka niemieckiego jest rozmowa z rodowitym Niemcem. A co powiecie na naukę języka niemieckiego z piosenkami niemieckich artystów? Nauka języka niemieckiego z muzyką – Dienen (zespół Ich und ich) Dlaczego akurat nauka języka niemieckiego z piosenką zespołu Ich und Ich Dienen ? To jedna z moich ulubionych piosenek. Ma ona już z 20 lat, ale jest piękna. Zapraszam!!! Zespół ich und ich, tytuł Dienen : Du sagst, du beugst deine Knie vor niemand Mówisz, że nie ugniesz kolan przed nikim Du sagst, dass dich niemand bestimmt Mówisz, że nikt tobą nie rozporządza Du sagst, du bewegst deinen Arsch für niemand Mówisz, że dla ni

Lekcja49, czasowniki mocne i nieregularne (21)

To już ostatnia lekcja z tej serii. Macie jakieś pomysły na nowe lekcje? Przypominam, że na blogu znajdują się lekcje z czasu przeszłego Perfekt   http://kasiaperla.blogspot.com/2017/12/czas-przeszy-perfekt.html i Imperfek t http://kasiaperla.blogspot.com/2018/01/czas-przeszy-imperfekt-prateritum.html . 21 lekcji (czasowniki mocne i nieregularne), które podawałam przez pewien okres czasu, to czasowniki nieregularne, których form podstawowych trzeba nauczyć się na pamięć. myć, prać waschen wusch gewaschen (haben) er/ sie/ es wäscht Ich habe die Wäsche gewaschen und ein Pulli ist eingelaufen . Prałam i jeden sweter się zbiegł się. Haben Sie die Zaehne grundlich gewaschen? Czy dokładnie umyła pani/ pan zęby? Ich bin nicht siecher ob Ihre Mutter sich gewaschen hat. Nie jestem pewna, czy pani/ pana matka się myła. stawać się werden wurde geworden (sein) er/ sie/ es wird Du bist zum richtigen Mann geworden. Stałeś się prawdziwym mężczyzną. Es ist draussen sehr f

Zupa z soczewicy

Soczewica należy do niezwykle zdrowych roślin strączkowych. Zawiera mnóstwo łatwo przyswajalnego białka oraz kwas foliowy. Zupa z soczewicy jest bardzo popularna w Niemczech. Niestety u nas jest mało znana.  Zupa z soczewicy - składniki 200 g suchej soczewicy 2 kiełbaski lub mięsko z kostką, kawałek boczku 4 ziemniaki 2 marchewki Ćwiartka selera Średnia cebulka, ząbek czosnku Sól, pieprz, cząber lub majeranek Przepis na zupę z soczewicy Soczewicę pukamy, zalewamy wodą i odstawiamy na około dwie godziny. Namoczoną soczewicę gotujemy, aż będzie miękka. Jeśli gotujemy zupę na mięsie, w osobnym garnku nastawiamy mięso do gotowania. W międzyczasie kroimy w kostkę marchewkę oraz seler. Wrzucamy do gotującego się wywaru z mięsa (gdy mięso jest już prawie gotowe) i gotujemy wszystko kolejne 15 minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość gotujemy kolejne 10-15 minut. Na patelni podsmażamy posiekaną drobno cebulkę,  czosnek, oraz pokrojoną w kostkę kiełbaskę (opcjonalnie)

Przepis na młody groszek cukrowy w pomidorach - wyjątkowy smak i wartości odżywcze w jednym!

Sezon na młody groszek cukrowy przypada na przełom czerwca i lipca. To roślina strączkowa, którą można jeść w całości. Najczęściej podajemy go z zarumienioną tartą bułką. Młody groszek w strąkach świetnie smakuje duszony z pomidorami. To doskonały dodatek do mięs. Można go spożywać na gorąco oraz na zimno. Oto sprawdzony przepis na groszek cukrowy w sosie pomidorowym! Zapraszamy także do zapoznania się z przepisem na groszek z marchewką .  Sprawdzony przepis na młody groszek cukrowy w pomidorach - składniki Przepis na młody groszek cukrowy w pomidorach jest doskonałym sposobem na wykorzystanie sezonowych składników i stworzenie smacznego i pożywnego dania. Młody groszek cukrowy charakteryzuje się delikatnym smakiem i chrupiącą konsystencją, które w połączeniu z pomidorami tworzą doskonałą kompozycję. Aromatyczna cebula i masło klarowane dodają głębi smaku, a przyprawy takie jak cząber, oregano lub majeranek nadają daniu wyjątkowego charakteru. Całość jest łatwa do przygotowania i za

Spaghetti Carbonara

Spaghetti carbonara to szybkie oraz proste danie włoskie. Tak przyrządzony makaron z chęcią zjedzą zarówno dzieci, jak i osoby starsze.  Składniki na  Spaghetti Carbonara  można zmieniać w zależności od tego, kto co lubi. Szynka, czy boczek, a może zwykła mortadela? Serek taki, czy owaki… Oczywiście najlepiej smakuje z oryginalnymi  włoskimi produktami dobrej jakości. Spaghetti Carbonara- składniki 200 g makaronu 100 g szynki lub boczku 1 mała cebulka 30 g parmezanu lub sera żółtego 100 ml śmietanki 2 jaja pieprz, sól, gałka muszkatołowa, szczypiorek Przepis na  Spaghetti Carbonara Nastawiamy wodę na makaron. Szynkę kroimy w drobną kostkę lub w długie paski (jeśli używamy plasterków), ser trzemy na tarce z grubymi oczkami. Cebulę drobno siekamy. Jaja rozbijamy ze śmietanką oraz przyprawami, dodajemy starty ser. Szynkę lub boczek podsmażamy razem z drobno posiekaną cebulką, dodajemy ugotowany makaron i podsmażamy. Ściągamy patelnię z palnika i odstawiamy na minutkę. Następnie wlewa