Przejdź do głównej zawartości

Posty

Zupa z soczewicy

Soczewica należy do niezwykle zdrowych roślin strączkowych. Zawiera mnóstwo łatwo przyswajalnego białka oraz kwas foliowy. Zupa z soczewicy jest bardzo popularna w Niemczech. Niestety u nas jest mało znana.  Zupa z soczewicy - składniki 200 g suchej soczewicy 2 kiełbaski lub mięsko z kostką, kawałek boczku 4 ziemniaki 2 marchewki Ćwiartka selera Średnia cebulka, ząbek czosnku Sól, pieprz, cząber lub majeranek Przepis na zupę z soczewicy Soczewicę pukamy, zalewamy wodą i odstawiamy na około dwie godziny. Namoczoną soczewicę gotujemy, aż będzie miękka. Jeśli gotujemy zupę na mięsie, w osobnym garnku nastawiamy mięso do gotowania. W międzyczasie kroimy w kostkę marchewkę oraz seler. Wrzucamy do gotującego się wywaru z mięsa (gdy mięso jest już prawie gotowe) i gotujemy wszystko kolejne 15 minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość gotujemy kolejne 10-15 minut. Na patelni podsmażamy posiekaną drobno cebulkę,  czosnek, oraz pokrojoną w kostkę kiełbaskę (opcjonalnie)

Przepis na młody groszek cukrowy w pomidorach - wyjątkowy smak i wartości odżywcze w jednym!

Sezon na młody groszek cukrowy przypada na przełom czerwca i lipca. To roślina strączkowa, którą można jeść w całości. Najczęściej podajemy go z zarumienioną tartą bułką. Młody groszek w strąkach świetnie smakuje duszony z pomidorami. To doskonały dodatek do mięs. Można go spożywać na gorąco oraz na zimno. Oto sprawdzony przepis na groszek cukrowy w sosie pomidorowym! Zapraszamy także do zapoznania się z przepisem na groszek z marchewką .  Sprawdzony przepis na młody groszek cukrowy w pomidorach - składniki Przepis na młody groszek cukrowy w pomidorach jest doskonałym sposobem na wykorzystanie sezonowych składników i stworzenie smacznego i pożywnego dania. Młody groszek cukrowy charakteryzuje się delikatnym smakiem i chrupiącą konsystencją, które w połączeniu z pomidorami tworzą doskonałą kompozycję. Aromatyczna cebula i masło klarowane dodają głębi smaku, a przyprawy takie jak cząber, oregano lub majeranek nadają daniu wyjątkowego charakteru. Całość jest łatwa do przygotowania i za

Spaghetti Carbonara

Spaghetti carbonara to szybkie oraz proste danie włoskie. Tak przyrządzony makaron z chęcią zjedzą zarówno dzieci, jak i osoby starsze.  Składniki na  Spaghetti Carbonara  można zmieniać w zależności od tego, kto co lubi. Szynka, czy boczek, a może zwykła mortadela? Serek taki, czy owaki… Oczywiście najlepiej smakuje z oryginalnymi  włoskimi produktami dobrej jakości. Spaghetti Carbonara- składniki 200 g makaronu 100 g szynki lub boczku 1 mała cebulka 30 g parmezanu lub sera żółtego 100 ml śmietanki 2 jaja pieprz, sól, gałka muszkatołowa, szczypiorek Przepis na  Spaghetti Carbonara Nastawiamy wodę na makaron. Szynkę kroimy w drobną kostkę lub w długie paski (jeśli używamy plasterków), ser trzemy na tarce z grubymi oczkami. Cebulę drobno siekamy. Jaja rozbijamy ze śmietanką oraz przyprawami, dodajemy starty ser. Szynkę lub boczek podsmażamy razem z drobno posiekaną cebulką, dodajemy ugotowany makaron i podsmażamy. Ściągamy patelnię z palnika i odstawiamy na minutkę. Następnie wlewa