Spaghetti z sosem bolognese to najpopularniejsze danie włoskie znane na całym świecie. Przyrządzenie sosu do spaghetti nie zajmuje dużo czasu. Makaron z tym mięsno-pomidorowym sosem smakuje wyśmienicie. Spaghetti z sosem bolognese- składniki 400 g mięsa mielonego 2 puszki pokrojonych pomidorów (800 ml) cebula 2 ząbki czosnku pieprz, sól papryka ostra łyżeczka cukru szczypta cynamonu bazylia 250 g makaronu olej do smażenia Przepis na spaghetti bolognese Cebulę kroimy w kostkę. czosnek drobno siekamy. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz razem z mięsem mielonym. Mięso smażymy, aż cebula się zarumieni i mięso mielone nie będzie surowe. Często mieszamy- zwłaszcza na początku, aby mięso nie było zbite. Gdy składniki się zarumienią, dodajemy przyprawy, chwilkę smażymy i dodajemy sos pomidorowy. Całość dusimy około 15 minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Spaghetti z sosem bolognese posypujemy parmezanem i podajemy z sałatą np. z rukolą. Smacznego 😋 Udostępnij przepis na sp