Udziec z indyka to delikatne, chude mięso, które w smaku jest bardziej intensywne niż mięso z kury. Świetnie nadaje się na pieczeń. Pieczeń z udka z indyka możemy podawać do obiadu lub wykorzystać jako zdrowy dodatek do chleba. Pieczeń z udźca z indyka- składniki 1-2 udźce z indyka (1 kg) 2 ząbki czosnku pieprz, sól ostra papryka oregano olej Przepis na pieczeń z udźca indyka Udziec z indyka myjemy i osuszamy. Z przypraw, czosnku oraz oleju sporządzamy marynatę i marynujemy mięso. Zamarynowane mięso z indyka odkładamy na noc do lodówki. Udziec z indyka pieczemy w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem w temperaturze 220 stopni około godzinę (na 1 kg mięsa przypada godzina pieczenia, na 1,5 kg mięsa półtorej godziny). Podajemy z ziemniakami, knedlami, ryżem... Jeśli chcesz, aby mięso było jeszcze bardziej delikatne, włóż je do zimnego piekarnika i piecz pół godziny dłużej, a po upieczeniu zostaw na kolejne 15 minut w piekarniku. Z powstałego wywaru zrób sos. Udko z indyka podawaj z zi