Przejdź do głównej zawartości

Posty

Pieczeń z udźca z indyka

Udziec z indyka to delikatne, chude mięso, które w smaku jest bardziej intensywne niż mięso z kury. Świetnie nadaje się na pieczeń. Pieczeń z udka z indyka możemy podawać do obiadu lub wykorzystać jako zdrowy dodatek do chleba.  Pieczeń z udźca z indyka- składniki 1-2 udźce z indyka (1 kg) 2 ząbki czosnku pieprz, sól ostra papryka oregano olej Przepis na pieczeń z udźca indyka Udziec z indyka myjemy i osuszamy. Z przypraw, czosnku oraz oleju sporządzamy marynatę i marynujemy mięso. Zamarynowane mięso z indyka odkładamy na noc do lodówki. Udziec z indyka pieczemy w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem w temperaturze 220 stopni około godzinę (na 1 kg mięsa przypada godzina pieczenia, na 1,5 kg mięsa półtorej godziny). Podajemy z ziemniakami, knedlami, ryżem... Jeśli chcesz, aby mięso było jeszcze bardziej delikatne, włóż je do zimnego piekarnika i piecz pół godziny dłużej, a po upieczeniu zostaw na kolejne 15 minut w piekarniku. Z powstałego wywaru zrób sos. Udko z indyka podawaj z zi

Najciekawsze atrakcje w Recklinghausen TOP 6!

Recklinghausen, miasto w Zagłębiu Ruhry w Niemczech, słynie z tętniącej życiem kultury oraz pięknych krajobrazów. Możemy tutaj podziwiać zabytkowy rynek, stary ratusz i słynny zamek w Recklinghausen. Miasto znane jest również z licznych festiwali i imprez, które odbywają się przez cały rok. Ponadto Recklinghausen szczyci się jednymi z najlepszych niemieckich restauracji i kawiarni, które serwują pyszne dania. Dzięki bogatej historii i nowoczesnym udogodnieniom spędzisz tu wspaniały czas! Ratusz w Recklinghausen Recklinghausen to małe miasto w niemieckim kraju związkowym Nadrenia Północna-Westfalia. Słynie z pięknego ratusza, który dumnie stoi w centrum miasta. Budynek jest klasycznym przykładem niemieckiej architektury z końca XIX wieku i wyróżnia się imponującą fasadą z misternymi detalami i ozdobnymi dekoracjami.  Rzeźba przed ratuszem Bürger tragen ihre Stadt  Rzeźba przed ratuszem w Recklinghausen w Niemczech to piękne dzieło sztuki, które oddaje istotę miasta. Przedstawia obywatel

Jaki chleb w Niemczech kupować - słownictwo

Niemieckie bagietki Chleb w Niemczech znacznie różni się od chleba dostępnego w Polsce. Rodzaje chleba w Niemczech mogą przywołać o zawrót głowy. Jednak każdy znajdzie coś dla siebie. Na półkach w piekarni królują chleb żytni na zakwasie oraz chleb pełnoziarnisty. Wybór jest przeogromny nie tylko pod względem chleba, ale i bułek oraz słodkich przekąsek. Piekarnie oferują również świeże pieczywo z ciepłymi przekąskami. Na miejscu są robione bułki z serem oraz wędliną. Niemieckie pieczywo kupowane w piekarniach jest niezwykle dobrej jakości i smakuje wyśmienicie.  Chleb w Niemczech - rodzaje chleba po niemiecku Niemieckie pieczywo Bio Jaki chleb w Niemczech kupować ? Jakie są rodzaje chleba w Niemczech ? Który chleb jest najlepszy ? Ile żyta zawiera chleb żytni? Pewnie wielu z was powie: „chleb w Niemczech jest obrzydliwy”. Czasami też sobie pomyślę, że niemieckie pieczywo nie powala. Ostatnio ktoś mi przypomniał, że chleb z piekarni jest pyszny. Typowe niemieckie śniadanie właśnie z

Lekcja33, pogoda- zwroty

Jaka jest pogoda- wie ist das Wetter? Jaka jest prognoza pogody- wie ist die Wettervorhersage? Pogoda- das Wetter Prognoza pogody- die Wettervorhersage? Wiosna  der Frühling Kwiaty kwitną- Blumen/ Blüten blühen auf Trawa rośnie- das Grass wächst Jest przyjemnie ciepło- es ist angenehm warm Kropi- es nieselt Mgła- der Nebel Mgliście- neblig Wieje- es zieht ( w domu, gdy jest przeciąg ) Wieje wiatr- der Wind weht Błyska- es blitzt Błyskawica- der Blitz Grzmi- es donnert Grzmot- der Donner Urwanie chmury- der Wolkenbruch Powódź- das Hochwasser Zima- der Winter Zimno/ mroźno- kalt/ eiskalt Pada śnieg- es schneit Śnieg- der Schnee Mróz- der Frost Gołoledź- das Glatteis Marznąc- frieren Jasień- der Herbst Pada deszcz- es regnet Deszcz- der Regen Pada grad- es hagelt Wygląda, że będzie padać- es sieht nach Regen aus Wygląda, że będzie burza- es sieht nach Gewitter aus Jest mnóstwo ciemnych chmur na niebie- es sind viele dunkle Wolken am Himmel Zaczyna padać

Lekcja32, szyk w zdaniu- podsumowanie

Szyk prosty Stosowany w zdaniach oznajmujących. Powtórka z lekcji o zdaniach oznajmujących: http://kasiaperla.blogspot.de/2018/01/szyk-w-zdaniu-oznajmujacym.html?m=1 Szyk: Podmiot      orzeczenie      reszta zdania Spójniki szyku prostego: Aber- ale, Denn- ponieważ, Und- i, Sondern- lecz, Oder- lub, czy. Przykłady : Ich arbeite viel, aber ich habe nie Geld. Pracuję dużo, ale nie mam nigdy pieniędzy. Ich arbeite viel, denn ich will mir ein neues Auto kaufen. Pracuję dużo, ponieważ chcę kupić nowe auto. Ich liege im Bett und ich lese ein Buch. Leżę w łóżku i czytam książkę. Ich bin nicht faul, sondern ich laufe nicht unnötig herum. Nie jestem leniwa, tylko nie biegam niepotrzebnie w kółko. Szyk przestawny Są to zdania, w których czasownik znajduje się przed rzeczownikiem. Występuje w pytaniach ze słówkami pytającymi,  ( Powtórka: http://kasiaperla.blogspot.de/2018/01/lekcja26-szyk-w-zdaniu-tryb-pytajacy.html?m=1  ) w pytaniach z czy - pamiętajmy, że w

Niemieckie pierogi Maultaschen – jak się je podaje

Co to są Maultaschen? To niemieckie pierogi. Można kupić je gotowe w każdym markecie oraz w niektórych sklepach mięsnych. Sprzedawane są w całości lub pokrojone w grube plastry. Nadzienie najczęściej jest mięsne. Dostępne są jednak również wegetariańskie Maultaschen. To typowe niemieckie danie. Zapraszam do zapoznania się z przepisem na Maultaschen z jarmużem .  Maultaschen – tradycyjne niemieckie danie Jak ugotować Maultaschen? Maultaschen gotujemy w całości. W czym gotujemy Maultaschen? Niemieckie pierogi możemy gotować w: osolonej wodzie; bulionie warzywnym; bulionie mięsnym.  Maulatschen można również podsmażyć na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Niemcy jedzą je chętnie, gdy są one zarumienione na złocisty kolor. Można je podawać na wiele sposobów. Jak podawać Maultaschen? Tradycyjnie niemieckie Maultaschen podaje się je z bulionem wołowym . Przed podaniem należy je pokroić w grube plastry.  Niemieckie pierogi Maultaschen z bulionem wołowym Niektórzy jedzą je smażone, jako drugie