Przejdź do głównej zawartości

Posty

Ciasto francuskie nadziewane mięsem mielonym

Ciasto francuskie z mięsem mielonym doskonale nadaje się na obiad lub na przekąskę. Do obiadu wyśmienicie smakuje z dodatkiem sałaty. Ciasto francuskie z nadzieniem, jako przekąskę, można spożywać na ciepło oraz na zimno. Ciasto francuskie nadziewane mięsem mielonym- składniki gotowe ciasto francuskie 200 g mięsa mielonego 8 plasterków serka chester ½ papryki ½ cebuli łyżka przecieru pomidorowego sól, pieprz olej Przepis na ciasto francuskie nadziewane mięsem mielonym Paprykę i cebulę drobno kroimy i podsmażamy z mięsem mielonym. Mięso z warzywami doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Pod koniec smażenia dodajemy przecieru pomidorowego. Nadzienie odstawiamy do wystygnięcia. Na cieście układamy plasterki sera.  Na ser nakładamy zimne nadzienie, zostawiając jedynie wolne brzegi. Całość zwijamy w rulon. Ciasto francuskie należy mocno skleić na dwóch końcach oraz wzdłuż rolady.  Aby ciasto lepiej się skleiło, brzeg przed zwijaniem można posmarować wodą.  Ciasto francuskie z mięsem

Zupa z kurczaka po grecku (avgalemono)

Zupa avgalemono to grecka zupa z kurczaka. Avga znaczy jaja, a lemono znaczy cytryna. Sekret greckiej zupy z kurczaka tkwi w jajku i cytrynie, którymi zagęszcza się zupę. Dzięki temu smakuje ona zupełnie inaczej, niż polski rosół. Zupa avgalemono pachnie delikatnym rosołem, w smaku jest jednak kwaskowata oraz kremowa.  Zupa avgalemono- składniki 2-3 udka lub pół kurczaka 0,25 szklanki ryżu 2 marchewki ¼ selera kawałek pora lub cebuli zielona pietruszka jajo 1/2 cytryny pieprz, sól ziele angielskie liście laurowe Przepis na zupę z kurczaka po grecku Mięso gotujemy wraz z pokrojonymi warzywami, aż będzie miękkie. Na początku gotowania wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. W trakcie gotowania odlewamy szklankę wywaru, żeby się schłodził oraz dodajemy ryż. Gdy mięso jest miękkie wyciągamy je, obieramy ze skóry i kości, kroimy na kawałki i wrzucamy ponownie do zupy. Doprawiamy solą. Garnek ściągamy na 5-10 minut z palnika. Jajko z cytryną miksujemy i wlewamy do niego szklankę pr

Tzatziki – grecki dip z jogurtu oraz czosnku

Tzatziki są niezwykle popularne w Grecji. Grecki dip z jogurtu oraz czosnku to doskonały dodatek do mięs, warzyw oraz do białego pieczywa. Tzatziki zawierają dużą ilość czosnku. Sekretem tego greckiego dodatku jest gęsty grecki jogurt. To dzięki niemu tzatziki jest niezwykle kremowe. Tzatziki - składniki grecki jogurt 300 ml miękki twaróg 250 g ¼ ogórka ząbek czosnku 4-6 gałązek koperku łyżka oliwy łyżka octu sól, pieprz Przepis na greckie tzatziki  Jeśli macie dostęp do prawdziwego greckiego, gęstego jogurtu, tzatziki można zrobić z samego jogurtu. Ja dodaje twarogu, aby sos czosnkowy był gęsty. Ogórek trzemy na grubej tarce, odciskamy wodę. Dodajemy do jogurtu z twarogiem, wciskamy ząbek czosnku i drobno posiekany koperek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy łyżkę oliwy oraz ocet. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i tzatziki jest gotowe. Grecki dip z jogurtu oraz czosnku dodajemy do mięsa, warzyw lub ziemniaków. Można jeść również np. z bagietką. W Grecji tzatziki jada się ta

Sałatka po grecku (horiatiki)

  Grecka sałatka horiatiki to moja ulubiona sałatka. Mogę ją jadać codziennie. Kuchnia śródziemnomorska jest niezwykle zdrowa. Oliwki, oliwa, peperoni, kozi ser oraz oliwa to typowo greckie dodatki. Grecką sałatkę można podawać do obiadu oraz do kolacji. W lecie świetnie zastąpi ona danie główne.  Grecka sałatka horiatiki- składniki 4 liście sałaty 2 pomidory ½ ogórka ½ czerwonej papryki ½ cebuli oliwki, peperoni 200 g sera feta pokrojonego w kostkę sól, pieprz, oregano 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy 1/4 łyżeczki miodu Przepis na grecką sałatkę horiatiki Myjemy warzywa. Liście sałaty rozrywamy na drobne kawałki, pomidora, ogórka i paprykę kroimy w dużą kostki, cebulę kroimy w piórka. Do warzyw wrzucam pokrojony w kostkę ser feta. Pół łyżeczki miodu mieszam z dwoma łyżkami soku z cytryny i dwoma łyżkami oliwy. Dodajemy sól i czarny pieprz do smaku. Sos do sałaty dodajemy tuż przed podaniem razem z odrobiną oregano. Całość dobrze mieszamy. Grecka sałatka   horiatiki   wyśmienic

Zupa z zielonej fasolki

Zupa z zielonej fasolki gotowana na prędze wołowej to często gotowana zupa w Niemczech. Pręga wołowa zawiera dużo żelaza oraz kolagenu. To doskonała zupa dla osób dbających o zdrowie. Na jej przygotowanie potrzeba czasu. Zupa z zielonej fasolki smakuje wyśmienicie. Zwłaszcza gotowana w sezonie.  Zupa z zielonej fasolki na prędze wołowej- składniki gicz wołowa  zielona fasolka 500 g 4 ziemniaki 2 marchewki ¼ selera 1 cebula, 2 ząbki czosnku pieprz, sól cząber mąka masło ocet liście laurowe ziele angielskie Przepis na zupę z zielonej fasolki na prędze wołowej  Mięso gotujemy do miękkości. W zależności od mięsa może to potrwać 2-4 godziny. Gdy mięso jest już miękkie, dodajemy seler, marchewkę, fasolkę, liść laurowy, ziele angielskie, sól. Po 15 minutach wrzucamy ziemniaki i gotujemy kolejne 15 minut. Ja wrzucam cebulę i czosnek razem z marchewka. Można dla lepszego aromatu podsmażyć cebulę oraz czosnek na patelni. Z łyżki masła i łyżki mąki robimy zasmażkę. Rozprowadzamy ją wywar

Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami

Kuchnia śródziemnomorska Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami smakują wyśmienicie. Ich przygotowanie jest niezwykle proste. Nie brudzi się przy tym zbytnio kuchni. Wystarczy duża blaszka do pieczenia mięsa oraz odrobina czasu. Ziemniaki pieczone razem z udkami mają niepowtarzalny smak. Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami – składniki Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami to danie z kuchni śródziemnomorskiej. Grecy uwielbiają gotować niemal tak bardzo, jak bardzo kochają jedzenie. Niektóre ich dania wymagają dużego nakładu pracy. Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami należą do jednych z łatwiejszych dań, które potrzebują dużo czasu – zwłaszcza, gdy danie to robi się dla dużej liczby osób. Długość pieczenia wzrasta bowiem wraz z ilością składników. Na pieczona udka z kurczaka z ziemniakami dla czterech osób potrzebujemy następujące składniki: 4 udka 6-8 ziemniaków cebula 2 ząbki czosnku pieprz, sól oregano 2 łyżeczki musztardy cytryna 2 łyżki oliwy z oliwek Przepis na pieczone udka

Lekcja14 - czasowniki modalne

Odmiany czasowników modalnych musimy nauczyć się na pamięć! Określają one nasz stosunek do danej czynności- przyzwolenie, możliwość, konieczność, powinność i życzenie. Występują najczęściej z czasownikiem w bezokoliczniku, który idzie na koniec zdania. Mogą również występować bez czasownika ( czasownik jest domyślny ). Np. Ich kann Deutsch ( sprechen w domyśle ). mögen ( lubić, chcieć ) ich mag du magst er/ sie/ es mag wir mögen ihr mögt sie/ Sie mögen Przykłady: Ich mag keine Fertigprodukte. ( nie lubię żywności wysoko przewożonej )     Ich mag frieche Produkte. ( lubię świeże produkty ) Ich mag reisen. ( Lubię podróżować ) O czasowniku mögen pisałam już w lekcji o hobby. Zapraszam do powtórki z tej lekcji. Formy trybu przypuszczającego czasownika mögen są często stosowane jako forma grzecznościowa  wyrażająca życzenie lub pragnienie. ich möchte du möchtest er/ sie es möchte wir möchten ihr möchtet sie/ sie möchten Przyklady: Was möchten Sie? ( co