Przejdź do głównej zawartości

Posty

Sałatka po grecku (horiatiki)

  Grecka sałatka horiatiki to moja ulubiona sałatka. Mogę ją jadać codziennie. Kuchnia śródziemnomorska jest niezwykle zdrowa. Oliwki, oliwa, peperoni, kozi ser oraz oliwa to typowo greckie dodatki. Grecką sałatkę można podawać do obiadu oraz do kolacji. W lecie świetnie zastąpi ona danie główne.  Grecka sałatka horiatiki- składniki 4 liście sałaty 2 pomidory ½ ogórka ½ czerwonej papryki ½ cebuli oliwki, peperoni 200 g sera feta pokrojonego w kostkę sól, pieprz, oregano 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy 1/4 łyżeczki miodu Przepis na grecką sałatkę horiatiki Myjemy warzywa. Liście sałaty rozrywamy na drobne kawałki, pomidora, ogórka i paprykę kroimy w dużą kostki, cebulę kroimy w piórka. Do warzyw wrzucam pokrojony w kostkę ser feta. Pół łyżeczki miodu mieszam z dwoma łyżkami soku z cytryny i dwoma łyżkami oliwy. Dodajemy sól i czarny pieprz do smaku. Sos do sałaty dodajemy tuż przed podaniem razem z odrobiną oregano. Całość dobrze mieszamy. Grecka sałatka   horiatiki   wyśmienic

Zupa z zielonej fasolki

Zupa z zielonej fasolki gotowana na prędze wołowej to często gotowana zupa w Niemczech. Pręga wołowa zawiera dużo żelaza oraz kolagenu. To doskonała zupa dla osób dbających o zdrowie. Na jej przygotowanie potrzeba czasu. Zupa z zielonej fasolki smakuje wyśmienicie. Zwłaszcza gotowana w sezonie.  Zupa z zielonej fasolki na prędze wołowej- składniki gicz wołowa  zielona fasolka 500 g 4 ziemniaki 2 marchewki ¼ selera 1 cebula, 2 ząbki czosnku pieprz, sól cząber mąka masło ocet liście laurowe ziele angielskie Przepis na zupę z zielonej fasolki na prędze wołowej  Mięso gotujemy do miękkości. W zależności od mięsa może to potrwać 2-4 godziny. Gdy mięso jest już miękkie, dodajemy seler, marchewkę, fasolkę, liść laurowy, ziele angielskie, sól. Po 15 minutach wrzucamy ziemniaki i gotujemy kolejne 15 minut. Ja wrzucam cebulę i czosnek razem z marchewka. Można dla lepszego aromatu podsmażyć cebulę oraz czosnek na patelni. Z łyżki masła i łyżki mąki robimy zasmażkę. Rozprowadzamy ją wywar