Kuchnia polska Krupnik z kaszy perłowej na żeberkach to tradycyjna, polska, smaczna oraz pożywna zupa. Znają ją również Niemcy, aczkolwiek rzadko ją gotują. Tymczasem krupnik to samo zdrowie. Gotowany na żeberkach, oprócz wartości odżywczych, jakie zawiera kasza jęczmienna oraz warzywa, dostarcza nam niezbędny dla organizmu kolagen. Z jakiej kaszy gotuje się krupnik? Na jakim mięsie ugotować krupnik? Jaki jest sekret tej przepysznej polskiej zupy? Krupnik z kaszy perłowej – składniki Z jakiej kaszy ugotować krupnik? Tradycyjny, polski krupnik jest robiony z kaszy jęczmiennej. Do wyboru mamy następujące rodzaje kaszy jęczmiennej : kasza pęczak; kasza jęczmienna łamana; kasza jęczmienna perłowa. Pęczak jest najzdrowszy. Zawiera on największą zawartość minerałów oraz witamin. Gotuje się go nieco dłużej, niż kaszę perłową. Krupnik ugotowany z kaszy pęczak smakuje zupełnie inaczej. Ja preferuję najdrobniejszą kaszę jęczmienną, czyli kaszę perłową . Jeśli chcesz wiedzieć, jak jest krupnik