Przejdź do głównej zawartości

Posty

Przepis na przepyszny krupnik z kaszy perłowej na żeberkach

Kuchnia polska Krupnik z kaszy perłowej na żeberkach to tradycyjna, polska, smaczna oraz pożywna zupa. Znają ją również Niemcy, aczkolwiek rzadko ją gotują. Tymczasem krupnik to samo zdrowie. Gotowany na żeberkach, oprócz wartości odżywczych, jakie zawiera kasza jęczmienna oraz warzywa, dostarcza nam niezbędny dla organizmu kolagen. Z jakiej kaszy gotuje się krupnik? Na jakim mięsie ugotować krupnik? Jaki jest sekret tej przepysznej polskiej zupy? Krupnik z kaszy perłowej – składniki Z jakiej kaszy ugotować krupnik? Tradycyjny, polski krupnik jest robiony z kaszy jęczmiennej. Do wyboru mamy następujące rodzaje kaszy jęczmiennej : kasza pęczak; kasza jęczmienna łamana; kasza jęczmienna perłowa.  Pęczak jest najzdrowszy. Zawiera on największą zawartość minerałów oraz witamin. Gotuje się go nieco dłużej, niż kaszę perłową. Krupnik ugotowany z kaszy pęczak smakuje zupełnie inaczej. Ja preferuję najdrobniejszą kaszę jęczmienną, czyli kaszę perłową . Jeśli chcesz wiedzieć, jak jest krupnik

Przepis na ciasto francuskie ze szpinakiem - delikatne i smaczne danie na każdą okazję!

Danie wegetariańskie Ciasto francuskie ze szpinakiem to szybkie i zdrowe danie wegetariańskie. Przygotowujemy je z gotowego ciasta, dostępnego w każdym markecie spożywczym. Szpinak w cieście francuskim świetnie nadaje się na obiad. Nadziewane ciasto francuskie można zabrać również jako przekąskę do pracy. Danie smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zapraszamy także do zapoznania się z przepisem na wyśmienite niemieckie pierogi tzw. Maultaschen z jarmużem .  Prosty i szybki przepis na ciasto francuskie ze szpinakiem – składniki Ciasto francuskie to wszechstronny składnik, który doskonale komponuje się z różnymi nadzieniami. Świetnie sprawdza się ono zarówno w przekąskach na słodko , jak i w daniach wytrawnych . Jeśli szukasz inspiracji na wykorzystanie świeżego szpinaku, to ciasto francuskie z nadzieniem ze szpinaku i serem feta będzie trafionym wyborem. Na ciasto francuskie ze szpinakiem potrzebujemy następujące składniki: ciasto francuskie 500 g świeżego lub mrożoneg

Przepis na bakłażany nadziewane mięsem mielony - przepysznedanie z kuchni śródziemnomorskiej!

Kuchnia śródziemnomorska Bakłażany to jedno z najczęściej używanych warzyw w kuchni greckiej. Kuchnia śródziemnomorska to niezwykle zdrowa kuchnia. Jeśli nie wiesz, co zrobić z bakłażana, wypróbuj przepis na bakłażany nadziewane mięsem mielonym. Bakłażany w połączeniu z aromatycznymi pomidorami oraz mięsem mielonym dobrej jakości smakują wyśmienicie. Zapraszamy do zapoznania się z przepisem na grecką zapiekankę tzw.  musaka . Bakłażany z mięsem mielonym zapiekane w piekarniku – składniki Bakłażany to stosunkowo nowe warzywo w Polsce. Wiele osób może nie mieć pomysłów, co ugotować z bakłażanów. Tymczasem jest to bardzo pyszne oraz zdrowe warzywo. Jego wadą jest to, że wchłania dużą ilość tłuszczu, jak gąbka.   Jak smażyć bakłażany?  Powinniśmy je pokroić oraz lekko posolić przed smażeniem i odstawić na około 30 minut. Następnie skrapiamy je olejem lub oliwą z oliwek. Do smażenia nie używamy dodatkowego oleju.  Do naszego dania używamy połówek bakłażanów, które pieczemy w piekarniku.