Przejdź do głównej zawartości

Zupa z soczewicy


Składniki:

200 g soczewicy suchej lub z puszki
2 kiełbaski, kawałek boczku
4 ziemniaczki
2 marchewki
Ćwiartka selera
Średnia cebulka, ząbek czosnku
Sól, pieprz, cząber lub majeranek

Soczewicę opłukać i namoczyć na około dwie godziny ewentualnie odcedzić, jeśli korzystamy z soczewicy z puszki.  Namoczoną soczewicę gotować około 20 minut. W międzyczasie pokroić w kostkę marchewkę i seler. Wrzucić do gotującej się soczewicy i gotować wszystko kolejne 15 minut, Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować, aż wszystko będzie miękkie, czyli około 10- 15 minut. Na patelni podsmażyć posiekaną drobno cebulkę i czosnek, oraz pokrojoną w kostkę kiełbaskę i boczek. Dodać do zupy. Jeśli używamy soczewicy z puszki, należy ją wrzucić w tym momencie. Przyprawić solą i cząbrem. Gotować kolejne 10 minut. Posypać czarnym pieprzem. Taka zupa smakuje najlepiej w chłodne dni.

Popularne posty

Roszczeniowa opiekunka

Tajemnica dobrej i zadowolonej opiekunki, czyli jak zmieścić się w czterdziestu godzinach pracy tygodniowo, nie licząc czasu z zegarkiem w dłoni.

Książka Perły rzucone przed damy

Skandale w branży (opieka nad osobami starszymi) z ostatnich kilku miesięcy

Kogo atakuje osoba chora na demencję

Obowiązki opiekunki

Lekcja29, numer alarmowy 112