Polecany post

Kalendarz adwentowy (Adventskalender) - nagrody za komentarze

Chyba nie muszę nikomu wyjaśniać, co to jest kalendarz adwentowy. Ma on umilić i skrócić czas oczekiwania na Boże Narodzenie. Sam pomysł po...

Zupa z soczewicy


Składniki:

200 g soczewicy suchej lub z puszki
2 kiełbaski lub mięsko z kostką, kawałek boczku
4 ziemniaczki
2 marchewki
Ćwiartka selera
Średnia cebulka, ząbek czosnku
Sól, pieprz, cząber lub majeranek

Soczewicę opłukać i namoczyć na około dwie godziny ewentualnie odcedzić, jeśli korzystamy z soczewicy z puszki.  Namoczoną soczewicę ugotować do miękkości. Jeśli gotujemy zupę na mięsie, nastawić mięso. W międzyczasie pokroić w kostkę marchewkę i seler. Wrzucić do gotującego się wywaru z mięsa (gdy mięso jest już prawie gotowe) i gotować wszystko kolejne 15 minut, Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować kolejne 10- 15 minut. Na patelni podsmażyć posiekaną drobno cebulkę i czosnek, oraz pokrojoną w kostkę kiełbaskę (opcjonalnie) i boczek. Dodać do zupy. W tym momencie należy również dodać miękką soczewice. Jeśli gotujemy ją sami, wlewamy ją razem z wywarem. Przyprawiamy solą i cząbrem. Gotować kolejne 10 minut. Posypać czarnym pieprzem. Taka zupa smakuje najlepiej w chłodne dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz