Spaghetti Carbonara


Szybki i pyszny przepis. Tak przyrządzony makaronik z chęcią zjedzą zarówno dzieci, jak i osoby starsze. Składniki można zmieniać w zależności od tego, kto co lubi. Szynka, czy boczek, a może zwykła mortadela? Serek taki, czy owaki… Zawsze wyjdzie pyszne. 
Składniki:
200 g makaronu
100 g szynki lub boczku
30 g parmezanu lub sera żółtego (osobiście chętnie używam sera fety)
100 ml śmietanki
2 jaja
Pieprz, sól, gałka muszkatowa, szczypiorek
Makaron ugotować, pokroić szynkę w drobną kostkę lub w długie paski jeśli używamy plasterków, ser zetrzeć na grubych oczkach lub pokroić w drobną kostkę. Jaja rozbić ze śmietanką i przyprawami, wrzucić do tego ser. Szynkę lub boczek podsmażyć, dodać ugotowany makaron i smażyć do mementu, aż makaron będzie gorący. Ściągnąć patelnię z palnika i odstawić na minutkę. Następnie wlać do niego rozbełtane jaja z przyprawami i serem. Nie smażyć.

UWAGA!!!
Jeśli makaron będzie za gorący, sos się zważy i zrobi się jajecznica. Po dodaniu sosu, dania już nie podgrzewamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz