Sernik rosa



Sernik rosa to jedno z moich ulubionych ciast. W porównaniu do innych ciast, ma on wiele właściwości odżywczych. Twaróg zawiera bowiem mnóstwo białka, które jest składnikiem budulcowych naszego organizmu. 

Sernik rosa- składniki na ciasto

  • 125 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 60 g masła
  • 15 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sernik rosa- składniki na masę serową

  • 500 g twarogu
  • źółtka z trzech jajek
  • 125 g cukru
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • 325 g mleka (przy niemieckim quarku daję 275 g mleka)
  • 60 g oleju
Składniki na pianę
  • Szczypta soli
  • 3 białka z jaj
  • 50 g cukru pudru

Przepis na sernik rosa

Ze składników na ciasto należy zagnieść ciasto. Wkładamy je na godzinę do lodówki. Wykładamy tortownicę papierem. Rozwałkowujemy ciasto i umieszczamy w tortownicy. Ser ucieramy z cukrem oraz z żółtkami. Na koniec dodajemy olej, budyń oraz mleko. Masa jest bardzo płynna, ale zgęstnieje podczas pieczenia. Masę wylewamy na ciasto i pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni. Białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier puder. Gdy ciasto zacznie się lekko rumienić nakładamy pianę i pieczemy ciasto kolejne 10 minut. Rosa wytworzy się sama, gdy ciasto będzie stygło. Jeśli za bardzo spieczemy pianę, nie będzie rosy. Więc proszę uważać z tymi 10 minutami. Piana nie może być za bardzo brązowa. 

Sernik rosa zachwyca nie tylko kropelkami rosy, ale niezwykle delikatnym smakiem.

Smacznego

Udostępnij przepis na sernik rosa znajomym w mediach społecznościowych.

Dziękuję

Komentarze