Sernik rosa



sernik rosa, pyszny sernik, sernik, pyszne ciasto, ciasta, wypieki,
wypieki babuni, przepisy, zdrowe jedzenie

Składniki na ciasto


125 g mąki pszennej
1 jajko
60 g masła
15 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową

500 g twarogu
Żółtka z trzech jajek
125 g cukru
Opakowanie budyniu waniliowego
325 g mleka (przy niemieckim quarku daję 275 g mleka)
60 g oleju

Na pianę

Szczypta soli
3 białka z jaj
50 g cukru pudru

Ze składników zagnieść ciasto. Wyłożyć nim tortownicę. Ser utrzeć z cukrem i żółtkami. Na koniec dodać olej, budyń i mleko. Będzie bardzo wodniste, ale zgęstnieje podczas pieczenia. Masę wylać na ciasto i piec 50 minut w temperaturze 180 stopni. Białka ubić najpierw ze szczypta soli, a dopiero pod koniec dodać cukru pudru. Gdy ciasto zacznie się lekko rumienić nałożyć pianę i piec 10 minut. Rosa wytworzy sie sama, gdy ciasto będzie stygło. Jeśli za bardzo zapiecze się pianę nie będzie rosy. Więc proszę uważać z tymi 10 minutami. Piana nie może być za brązowa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz