Udziec z indyka to delikatne, chude mięso, które w smaku jest bardziej intensywne niż mięso z kury. Świetnie nadaje się na pieczeń. Pieczeń z udka z indyka możemy podawać do obiadu lub wykorzystać jako zdrowy dodatek do chleba.
Pieczeń z udźca z indyka- składniki
- 1-2 udźce z indyka (1 kg)
- 2 ząbki czosnku
- pieprz, sól
- ostra papryka
- oregano
- olej
Przepis na pieczeń z udźca indyka
Udziec z indyka myjemy i osuszamy. Z przypraw, czosnku oraz oleju sporządzamy marynatę i marynujemy mięso. Zamarynowane mięso z indyka odkładamy na noc do lodówki. Udziec z indyka pieczemy w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem w temperaturze 220 stopni około godzinę (na 1 kg mięsa przypada godzina pieczenia, na 1,5 kg mięsa półtorej godziny). Podajemy z ziemniakami, knedlami, ryżem... Jeśli chcesz, aby mięso było jeszcze bardziej delikatne, włóż je do zimnego piekarnika i piecz pół godziny dłużej, a po upieczeniu zostaw na kolejne 15 minut w piekarniku. Z powstałego wywaru zrób sos. Udko z indyka podawaj z ziemniakami lub z Kartoffelknödel.Smacznego
Zobacz, jak wygląda pieczeń z udźca z indyka w całości: pieczony udziec z indyka. Znajdziesz tam również przepis na knedle z czerstwego pieczywa.
Udostępnij przepis na pieczeń z udźca znajomym w mediach społecznościowych.
Dziękuję
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz. Cieszę się, że zainteresował Cię mój artykuł. Pozdrawiam. Barbara Bereżańska