Spätzle z pieczarkami i piersią z indyka


Spätzle to pyszny, gruby makaron jajeczny. Można robić samemu. Dostępny jest również w sklepach. Koncentrujemy się na szybkich daniach. Używamy więc sklepowego 😉. Można go znaleźć na półkach z suchym makaronem. Dostępny jest również już ugotowany (smaczniejszy) w lodówkach. 

Składniki:
(2 porcje)

pierś indyka lub kurczaka
100 g pieczarek
pól cebuli
200 ml słodkiej śmietany
300- 400 g gotowanego makaronu
pieprz, sól, gałkę muszkatołową, ząbek czosnku
łyżka masła klarowanego

Pierś, drobno posiekaną cebulkę, ząbek czosnku i pieczarki podsmażamy na maśle klarowanym, wlewamy śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową i chwilę gotujemy. Ja dodałam jeszcze suszony szczypiorek, który dostępny jest w słoiczkach (super sprawa - nie zawsze ma się świeży pod ręką). Następnie dodajemy ugotowany makaron. Podsmażamy tak długo, aż śmietana częściowo się wchłonie. Ale nie za długo. Powinien być jeszcze widoczny sosik, który się utworzył ze śmietany.

Czy to jest łatwe i szybkie?

Z pewnością smaczne. Podopieczna dokładała 3 razy. Z reguły nie dokłada jedzenia. Mówiąc, że resztę zostawimy na jutro 😂

Danie podawać można z modrą kapustą.


A jak Wy podajecie Spätzle?

Komentarze

Publikowanie komentarza

Archiwum

Pokaż więcej

Obserwuj bloga przez e-mail

dodatki na bloga

Moja strona na Facebooku

Zamów moją książkę już dziś

dodatki na bloga

Zamów moją książkę już dziś

dodatki na bloga

Formularz kontaktowy

Nazwa

Adres e-mail *

Wiadomość *

Statystyki Google