Spätzle z pieczarkami i piersią z indyka


Spätzle to pyszny, gruby makaron jajeczny. Można robić samemu. Dostępny jest również w sklepach. Koncentrujemy się na szybkich daniach. Używamy więc sklepowego 😉. Można go znaleźć na półkach z suchym makaronem. Dostępny jest również już ugotowany (smaczniejszy) w lodówkach. Na dwie porcje potrzebujemy pierś indyka lub kurczaka, 100 g pieczarek, pól cebulki, 200 ml słodkiej śmietany, 300- 400 g gotowanego makaronu, pieprz, sól, gałkę muszkatelową, ząbek czosnku. Pierś, drobno posiekaną cebulkę, ząbek czosnku i pieczarki podsmażamy (uwielbiam na maśle klarowanym). Dodajemy makaron (może być również inny gruby makaron np. świderki). Całość podgrzewamy. Gdy już wszystko będzie ciepłe, wlewamy śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ja dodałam jeszcze suszony szczypiorek, który dostępny jest w słoiczkach (super sprawa - nie zawsze ma się świeży pod ręką). Podsmażać tak długo, aż śmietana częściowo się wchłonie. Ale nie za długo. Powinien być jeszcze widoczny sosik, który się utworzył ze śmietany.
Czy to jest łatwe i szybkie?
Z pewnością smaczne. Podopieczna dokładała 3 razy. Z reguły nie dokłada jedzenia. Mówiąc, że resztę zostawimy na jutro 😂
Podawać z czerwoną kapustką, która jest dostępna w słoiczkach lub woreczkach lub z ogórkami w occie.
A jak Wy podajecie Spätzle?

Więcej przepisów znajdziesz na blogu Perły rzucone przed damy. Jak poruszać się po blogu przeczytasz w poście Modernizacja bloga

2 komentarze:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Archiwum bloga