Sałatka z kalmarów- składniki
- ½ czerwonej papryki
- ½ zielonej papryki
- ½ żółtej papryki
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 0,5 kg kalmarów
- ½ szklanki octu
- ½ szklanki oleju
- 2 szklanki wody
- łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- 2 listki laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- łyżka cukru
- łyżeczka oregano
Przepis na sałatkę z kalmarów
Kalmary czyścimy (w oczyszczonych należy sprawdzić, czy nie ma w środku kręgosłupa- plastikowego patyczka), następnie gotujemy około 15 minut, aż będą miękkie. Następnie ugotowane kalmary kroimy w cienkie krążki. Gotujemy dwie szklanki wody. Na wrzącą wodę wrzucamy listek laurowy, ziele angielskie, pokrojone warzywa, sól oraz cukier. Całość gotujemy 5 minut i ściągamy z ognia. Dodajemy ocet, wrzucamy pokrojone kalmary i wlewamy olej. Sałatkę z kalmarów wkładamy do słoika. Sałatka z kalmarów nadaje się do spożycia już drugiego dnia. Sałatkę możemy przechowywać kilka dni. Drugiego dnia można ją jeszcze doprawić do smaku. W sumie przyrządza się ją, jak nasze śledzie. Tylko ma więcej warzyw i jest kolorowa. Jeśli zrezygnujemy z warzyw, sałatka może stać w lodówce znacznie dłużej.
Proste i smaczne!!!
Udostępnij przepis na sałatkę z kalmarów znajomym w mediach społecznościowych.
Dziękuję
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz. Cieszę się, że zainteresował Cię mój artykuł. Pozdrawiam. Barbara Bereżańska