Niemieckie bagietki |
Chleb w Niemczech - rodzaje chleba po niemiecku
Niemieckie pieczywo Bio |
Pewnie wielu z was powie: „chleb w Niemczech jest obrzydliwy”.
Czasami też sobie pomyślę, że niemieckie pieczywo nie powala. Ostatnio ktoś mi przypomniał, że chleb z piekarni jest pyszny. Typowe niemieckie śniadanie właśnie ze względu na doskonałe pieczywo smakuje wyśmienicie. No i faktycznie. Zrewidowałam swoje wydatki i tak nimi zagospodarowałam, by było mnie stać na kupno pieczywa w piekarni. Powiem tylko tyle: niemieckie pieczywo nie mogłoby smakować lepiej!
Czasami też sobie pomyślę, że niemieckie pieczywo nie powala. Ostatnio ktoś mi przypomniał, że chleb z piekarni jest pyszny. Typowe niemieckie śniadanie właśnie ze względu na doskonałe pieczywo smakuje wyśmienicie. No i faktycznie. Zrewidowałam swoje wydatki i tak nimi zagospodarowałam, by było mnie stać na kupno pieczywa w piekarni. Powiem tylko tyle: niemieckie pieczywo nie mogłoby smakować lepiej!
Kocham precle, niemiecki chleb mieszany, żytni chleb na zakwasie, pieczywo pełnoziarniste.
Zapraszam do zapoznania się z artykułem 3 pomysły na potrawy z czerstwego pieczywa.
Rodzaje chleba w Niemczech - słownictwo w języku niemieckim
Jak nazywa się chleb żytni po niemiecku? A jak nazywa się chleb ciemny pełnoziarnisty? Poniżej znajdziecie słownictwo w języku niemieckim związane z tematem "rodzaje chleba w Niemczech". Niemieckie nazwy chlebów mogą się nieco różnić w poszczególnych Landach - często mają one również nazwy własne charakterystyczne dla danego regionu. Oto najpopularniejsze niemiecko pieczywo:
- chleb biały/ pszenny po niemiecku - Weißbrot/ Weizenbrot
- chleb pszenny/ mieszany po niemiecku - Weizenmischbrot
- chleb szary/ mieszany po niemiecku - Mischbrot/ Graubrot
Chleb żytni - po niemiecku Roggenbrot |
- chleb żytni po niemiecku - Roggenbrot
- chleb żytni mieszany po niemiecku - Roggenmischbrot
- chleb ziarnisty po niemiecku - Vollkornbrot
- chleb ciemny/ pełnoziarnisty po niemiecku - Schwarzbrot/ Vollkornbrot
Pumpernikiel |
- pumpernikiel po niemiecku - Pumpernickel (ponad 90 % żyta, pieczony kilkanaście godzin)
- precle po niemiecku - Brezeln/ Salzbrezeln
- paluszek po niemiecku - Laugenstange (z identycznego ciasta jak precle, podłużny, posypany solą lub inną posypką)
- bułki z solą po niemiecku - Laugenbrötchen (z identycznego ciasta jak precel, posypane solą, z nacięciami na krzyż, tworzącymi jasną gwiazdkę na ciemnej połyskującej skorce)
Bułki białe i pełnozairniste |
- bułki po niemiecku - Brötchen/ Semmeln
- bułki razowe po niemiecku - Vollkornbrötchen
- z makiem - mit Mohn
- ze słonecznikiem - mit Sonnenblumenkernen
- z dynią - mit Kürbiskernen
- z sezamem - mit Sesam
- bułki maślane po niemiecku - Milchbrötchen (pulchne, białe ciasto drożdżowe, z dodatkiem mleka i najczęściej z rodzynkami)
- bułki z serem/ precle z serem po niemiecku - Käsebrezel/ Käsebrötchen (w Niemczech często w piekarniach można kupić bułki, precle, paluszki z rozstąpioną goudą na wierzchu)
- ciasto na zakwasie po niemiecku - Sauerteig
- podpłomyk po niemiecku - Fladenbrot (Chleb ten jadłam u Greków, później kupowałam w tureckich sklepach, ostatnio widzę, że dostępny jest również w marketach. To taki duży, okrągły, plaski placek. Smakiem przypomina nasze polskie, białe bułki.)
Z polskim białym chlebem najbardziej kojarzy mi się Kasseler Brot. Ma on ciemną, świecącą skórkę, chrupiącą, gładką. Jest to chleb z mąki mieszanej. Bardzo jednak przypomina nasz biały. Drugi chleb to Bauernbrot - chleb na zakwasie lub Steinoffenbrot - chleb wypiekany w piecu. Bauernbrot ma wypieczoną, popękaną skórkę, obsypaną mąką. Smakuje super. Podobnie wygląda Steinoffenbrot. Proponuję kupować po połówce chleba. Najlepiej smakuje na świeżo. Chociaż jest ponoć zdrowszy, gdy trochę poleży.
Chleb żytni na naturalnym zakwasie - po niemiecku Bauerbrot (nazwa własna) |
A Wy, co sądzicie o chlebie w Niemczech? Tęsknicie za naszym pieczywem, czy znaleźliście takie, które wam smakuje? Czy uważacie, że rodzaje chleba w Niemczech dorównują naszym pod względem ilości oraz jakości?
Jak mrozić:
- chleb;
- bułki;
- ciasto;
Zgadzam się w zupełności. Też staram się w Niemczech wszystkiego spróbować. Jem to co podopieczna i wiele razy okazało się, że to było pyszne. Już długo żyję na tym świecie i myślałam, że gotuję bardzo dobrze. Okazało się, że jeszcze wiele mogę się nauczyć. Niektóre połączenia mnie szokowały, nie zrobiłabym czegoś takiego w Polsce a teraz przywożę do Polski różne pomysły mojej rodzinie. Chleby bardzo mi tu smakują. Bardzo się zdziwiłam, że tu są czasami lepsze od tych, które można kupić w Polsce.
OdpowiedzUsuńDo tej pory, w Polsce, chleb piekłam sama, bo kupiony mi nie smakował. Tu nawet nie przymierzam się do pieczenia. Najbardziej smakuje mi Bauerbrot - jest pyszny.
Pozdrawiam
Podziwiam za wlasne wypieki. Ja pieke tylko z moim urzadzeniem, ktore zostalo niestety w Polsce. Tutaj tylko pieke czasami chleb z niepalonej kaszy gryczanej ( przepis na blogu ). Cieszy mnie, ze ktos jest tak optymistyczny i otwarty na swiat. Ja kocham brezel. Pozdrawiam.
UsuńWitajcie. Ja uwielbiam biały klasyczny dinkelbrot. Kuchnia niemiecka bardzo mi odpowiada, a zwłaszcza przystawki w postaci różnorodnych sałat i warzyw. Uwielbiam.
OdpowiedzUsuńA czybjest typowy chleb dla cukrzykow taktjaktw polsce chleb ig ?
OdpowiedzUsuńNie mam pojęcia ale pewnie przy takim asortymencie z pewnością.
Usuń