Ryba po grecku jest smaczna, soczysta i zdrowa. Tak naprawdę niewiele ma wspólnego z Grecją. Owszem, Grecy jadają ryby, ale raczej nie spotkałam się z tym, żeby je panierowali. W Grecji rzadko używa się również marchewki. Jedynie pomysł na sos pomidorowo-cebulowy mógł zostać zaczerpnięty z greckich potraw. Powiedzmy więc, że ryba po grecku jest mocno spolszczonym daniem greckim.
Ryba po grecku- składniki
- 1kg filetów rybnych
- 1/5 kg marchewki
- 250 g selera
- 2 duże cebule
- szklanka białego wina
- puszka pomidorów w kawałkach
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 2 jaja
- bułka tarta
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- ¼ łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
- ½ łyżeczki oregano
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 1 łyżeczka cukru
- olej do smażenia
Przepis na rybę po grecku
Cebulę kroimy w drobną kostkę smażymy na oleju na oleju, aż się zarumieni. Dodajemy starte na grubej tarce lub drobno pokrojone warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól, paprykę, cukier, wino i dusimy 15- 20 minut na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy pomidory i przecier pomidorowy oraz oregano. Wszystko gotujemy kolejne 10-15 minut. Rybę panierujemy i smażymy na złocisty kolor. Usmażoną rybę i uduszone warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym warstwami. – ryba, warzywa, ryba, warzywa. Gotowe danie z ryb odkładamy do lodówki na jeden dzień. Ryba po grecku doskonale smakuje na zimno. Można ją również podgrzać.Smacznego!
Udostępnij przepis na rybę po grecku znajomym w mediach społecznościowych.
Dziękuję
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz. Cieszę się, że zainteresował Cię mój artykuł. Pozdrawiam. Barbara Bereżańska