Kuchnia śródziemnomorska
Bakłażany to jedno z najczęściej używanych warzyw w kuchni greckiej. Kuchnia śródziemnomorska to niezwykle zdrowa kuchnia. Jeśli nie wiesz, co zrobić z bakłażana, wypróbuj przepis na bakłażany nadziewane mięsem mielonym. Bakłażany w połączeniu z aromatycznymi pomidorami oraz mięsem mielonym dobrej jakości smakują wyśmienicie.Zapraszamy do zapoznania się z przepisem na grecką zapiekankę tzw. musaka.
Bakłażany z mięsem mielonym zapiekane w piekarniku – składniki
Bakłażany to stosunkowo nowe warzywo w Polsce. Wiele osób może nie mieć pomysłów, co ugotować z bakłażanów. Tymczasem jest to bardzo pyszne oraz zdrowe warzywo. Jego wadą jest to, że wchłania dużą ilość tłuszczu, jak gąbka.Jak smażyć bakłażany? Powinniśmy je pokroić oraz lekko posolić przed smażeniem i odstawić na około 30 minut. Następnie skrapiamy je olejem lub oliwą z oliwek. Do smażenia nie używamy dodatkowego oleju.
Do naszego dania używamy połówek bakłażanów, które pieczemy w piekarniku. Do zrobienia czterech porcji bakłażanów nadziewanych mięsem mielonym potrzebujemy następujące składniki:
Dziękujemy 💜
- 2 bakłażany
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 500 ml pomidorów z puszki
- łyżka przecieru pomidorowego
- 200 ml słodkiej śmietanki
- cebula
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- cynamon
- oregano
- płaska łyżka stołowa mąki
- oliwa z oliwek
Przepis na bakłażany z mięsem mielonym i sosem beszamelowym
Jak upiec bakłażany? Bakłażany kroimy wzdłuż na równe połówki, wierzch posypujemy solą oraz skrapiamy oliwą z oliwek. Połówki bakłażanów wkładamy środkiem do góry na pół godziny do nagrzanego piekarnika o temperaturze 200 stopni.
W międzyczasie mięso mielone podsmażamy z cebulką oraz czosnkiem. Dodajemy pomidory, przecier oraz przyprawiamy do smaku i odstawiamy na bok.
Jak zrobić sos beszamelowy? Gdy bakłażany lekko zmiękną (po 30–40 min), do małego garnka wlewamy śmietankę, dodajemy do niej płaską łyżkę mąki, pół łyżki masła, sól, pieprz i odrobinę gałki muszkatołowej do smaku. Możemy także dodać jedno żółtko. Sos beszamelowy gotujemy, ciągle mieszając, aż stanie się gęsty.
Wyciągamy bakłażany z piekarnika. Nakładamy na nie przygotowane mięso mielone oraz sos beszamelowy i wkładamy ponownie na pół godziny do piekarnika.
Nadziewane bakłażany możemy dodatkowo posypać startym żółtym serem lub pokruszyć na wierzch ser fetę. Oczywiście przed zapiekaniem.
Bakłażany wyciągamy z piekarnika, gdy się lekko zarumienią.
Jeśli podoba Ci się pomysł na wykorzystanie bakłażanów, udostępnij przepis na bakłażany z mięsem mielonym oraz sosem beszamelowym znajomym w mediach społecznościowych.
Jak zrobić sos beszamelowy? Gdy bakłażany lekko zmiękną (po 30–40 min), do małego garnka wlewamy śmietankę, dodajemy do niej płaską łyżkę mąki, pół łyżki masła, sól, pieprz i odrobinę gałki muszkatołowej do smaku. Możemy także dodać jedno żółtko. Sos beszamelowy gotujemy, ciągle mieszając, aż stanie się gęsty.
Wyciągamy bakłażany z piekarnika. Nakładamy na nie przygotowane mięso mielone oraz sos beszamelowy i wkładamy ponownie na pół godziny do piekarnika.
Nadziewane bakłażany możemy dodatkowo posypać startym żółtym serem lub pokruszyć na wierzch ser fetę. Oczywiście przed zapiekaniem.
Bakłażany wyciągamy z piekarnika, gdy się lekko zarumienią.
Z czym podajemy nadziewane bakłażany
Bakłażany z mięsem mielonym i sosem beszamelowym podajemy z ziemniakami lub ryżem. Super smakuje do nich zaziki. Grecy rzadko jadają biały ryż. Zazwyczaj ryż mieszają z sosem turulu.
Jeśli podoba Ci się pomysł na wykorzystanie bakłażanów, udostępnij przepis na bakłażany z mięsem mielonym oraz sosem beszamelowym znajomym w mediach społecznościowych.
Dziękujemy 💜
Co jeszcze można zrobić z bakłażanów? Polecamy smaczny dodatek do chleba z bakłażanów.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz. Cieszę się, że zainteresował Cię mój artykuł. Pozdrawiam. Barbara Bereżańska